Tuesday, June 23, 2009

saya meroyan

Huh meroyan pada sapa? pada cikgu tadika anak saya. Tak paham saya dgn sikap cikgu zaman la ni. Alkisahnya, anak saya balik bg tau saya yg cikgu dia kata jgn pi sekolah awal sgt. Kelas start kol 8.30 pagi. Jadik tiap pagi anak2 saya di hantar ke sekolah dlm pukul 8.15 ke 8.20 macam tu lah. Saya pun terpaksa korban kan time saya masuk kerja dari kol 8.00am ke kol 8.30 am. Gaji kena potong tu.
Kelmarin dua beradik tu balik bg tau saya "cikgu kata jgn pi sekolah awal sgt" ishhh terkejut saya. Apa ke poyo cikgu tu??? Ya la semalam mmg saya hantar awal..sebab saya rushing nak jumpa gynae. Lepas tu pagi ni si adik minta duit nak bayar yuran. YA ALLAH..mengucap panjang saya.Sebelum cuti sekolah saya dah bayar yuran. Ni nak kena tunggu gaji la. Kami bukan keja gomen gaji nak masuk awal...dah tu siap nangis dia kata, kalau tak bayar yuran cikgu tak bagi pi sekolah.
Memang saya angin dgn cikgu tadika tu..kalau anak saya terlewat bayar yuran..sure ayat yg kuar dari mulut dia "tak payah pi sekolah" . Elok sangat ka macam tu?? Saya ingat dulu masa saya sekolah rendah..ada kawan2 yg tak mampu nak setel yuran sekolah..boleh bayar ansur2 ikut kemampuan. Saya ingat lagi kawan saya Zahirah, adik beradik ramai, saya tgk dia kalau ada singgit dia bayar singgit, sampai habis. Cikgu tak pula larang dia jgn pi sekolah. Dah tu cikgu dulu2 kalau student tak pi sekolah 2 hari berturut-turut cikgu mesti pi melawat..tgk kenapa student dia tak pi sekolah. Cikgu sekarang nan ado lah....

Geram sgt pagi tadi, saya cakap kat anak saya..kalau macam ni pindah tadika jer lah. Heheheh tapi tak ada nya la. Sbb sekarang dah bulan 6..tolak , campur dan bahagi lagi 5 bulan jer nak sekolah. Jadik bersabar sajalah...Next year bg chik dah masuk darjah 1 dan kakak mungkin akan pindah ke tadika lain. Malas saya nak cari pasal dgn cikgu jadi bersabar sajalah.

4 yang turut berpot-pet:

daela said...

aduh...sadis betul citer akk sy baca ni...teruk r...cikgu zaman sekarang...bukannya..nak suruh student belajar...ni siap x bg dtg sekolah kalau x bayar yuran...aduh!!!orang kerajaan...tolong tgk sikit masalah ni!!!

maklang said...

ingat kan cikgu suka anak murid punctual...he..he..lain pulak ye..

maklang sungguh tak keje gomen, setakat ni gaji masih masuk by 26 tiap bulan..syukur Alhamdulillah,,,

Casper a.k.a wifee en.atan said...

dila
tu lahh..ishh agaknya cikgu sekarang ni keja sbb duit jer bukan sbb cintakan profession perguruan tu sendiri. Tak macam cikgu zaman akak sekolah dulu. hai sabar saja lah

maklang
apa nak buat..sabar bebanyak saja la ni. minta2 lepas bersalin ni ada peluang tempat lain, InsyaAllah...

kak ja said...

Cikgu zaman sekarang.. hmmm.. malas nak ckp lebih2.. nnt BP kja meloncat naik lagi..