Friday, January 9, 2009

Hati yang sakit

Hari ni macam biasa kol 12 saya balik umah untuk sediakan lunch untuk anak2 saya. Balik jer amboii "kemas" sungguh umah saya. Macam selalu juga saya buka volume saya ke high note maka mencicit anak2 saya yg ber3 tu lari kemas umah. Hahahaha saya pakai kuasa veto saya sebagai ibu.

Lepas tu sambil makan kek lapis yg staff dr sarawak kirim tu anak2 sy pun mengadu la kat saya pasal anak org sebelah. Mendidih darah saya, bila dgr citer anak saya. Alkisahnya, anak org sebelah saya tu lastik kan anak saya. anak2 sy main kat depan umah tiba2 dia kuar pas tu dia lastik dan kena kepala anak pompuan saya. menangis la si kakak. bukan sekali dia lastik tapi 2 kali. Saya tanya si abang..apa yg dia org buat sampai anak org sebelah saya tu leh lastik kan depa. dia kata kami tak buat apa2 pun, main kat depan umah jer.

Saya terus bg tau en.atan. Marah la en.atan. En. Atan sms saya " nak jadi star ke budak tu"
Petang ni kami nak bersemuka dgn budak tu dan parent dia. Yang syoknya masa budak tu lastik anak saya bapak budak tu ada dlm umah. Dah lama saya bersabar dgn budak tu. Dia ada tampar anak saya tapi saya diam jer bila anak2 balik mengadu. Tapi ni dah melampau sgt. Tak boleh saya biarkan. Dah la kat sekolah budak tu jadi pengawas. Yg mak dia, tak boleh langsung sentuh anak dia...tapi anak dia????

Terus terang mmg saya tak berapa berkenan dgn mak budak tu, sbb agak bz body dan suka sgtttttttttttttttttttttt menjaga tepi ken org len. Masa kami dapat tempahan katering bulan puasa last year, dia boleh pi buat citer kat tempat keje kononnya en.atan ni amik brg hotel untk katering tu. Woiiii sapa tak bengkak dan bengang. En.Atan sampai di panggil bos dia....jenuh nak explain. Kami diamkan saja sbb malas nak bertekak dan nampak mcam org bodoh plak kalau gi bertekak. Opss yes en.atan dan mak budak tu keje tempat yg sama...

Kita cuba untuk berbaik dgn jiran tapi kalau dah jiran perangai macam tu siapa nak tahan????

9 yang turut berpot-pet:

NORHAYATI BERAHIM said...

casper, bab berjiran ni kita kena sabar banyak2lah casper. Akak dgn jiran kebanyakkannya baik2. Jenis tak kisah. Nak pinjam bawang, telorke..ambillah. Cuma jiran sebelah aje yang bermasalah sikit. Sikit aje. Sebab dia pelihara anjing..pelihara kucing. anjing dgn kucing mana boleh serumahkan. kucing dia terbiar dan yg belikan makan..akakla. Skrg ni..kucing dia beranak..ada 4 ekor anaknya. Semua datang ke rumah. Akak beritahu jiran akak..kucingnya datang makan..membuang, dia buat tak tahu aja..kasihan binatangkan..kalau tak mahu pelihara janganlah pelihara.
Berjiran macam tulah..ada yang menyenangkan, ada yang menyusahkan..tapi adatlah..banyak2 bersabar..

Casper a.k.a wifee en.atan said...

kak yati..

betul tu kak. saya cuba bersabar. malas nak bergaduh..sbb hukum nya berat kalau bergaduh dgn jiran ni. Semalam tu ingat nak pergi bersemuka dgn jiran sebelah tu, tapi bila discuss dgn en.atan..dia kata tak payah lah. Nanti kalau kami jumpa anak dia kami warning jer jgn buat macam tu lagi. Lagi pun malu pulak jika bising2 macam tu rasa macam sengal pun ada.

Saya dgn jiran yg lain ok. macam akak juga boleh pinjam beras kadang2, bawang, telur...tapi dgn yg sebelah tu adoiii..betul2 mencabar kesabaran...
Bab kucing pun satu jugak kak, dia org ada pelihara kucing pas tu kucing tu suka-suki datang membuang kat rumah saya.Malas nak bising saya diam kan ajer.

Apa pun saya akan cuba bersabar kak..nak2 time mengandung macam ni

cikmas said...

adakah itu jiran yg sama yg membela ayam tapi tak pandai jaga tuh??? hehe

NadaFio said...

orang mcm nieh jangan bai muka sangat... mulut longkang2x tak sedaq kediqi nie kita kena ajaq sket...

PUTUBAMBU said...

kesian si kakak
gi jelah komplen kat mak dia..

karang..makin dibiar..makin naik kepala pulak budak tu membuli org..

Casper a.k.a wifee en.atan said...

putu
sekarang ni makin byk plak yg kami dgr pasal jiran sebelah tu dok bercerita pasal kami...jaja citer pasai kami kat tempat keja....ingat tu nak face to face dgn dia tapi en.atan tak kasiii..dia suruh buat tak tau atau dgn kata lain pulau kan ajer

cikmas
ni jiran lain,...jiran bela ayam tu jauh sikit ini sebelah umah aku jer

angah
tensionn oo bila kak ta tgk muka dia yg tak baper cun tu

daela said...

la...cam ni punya org pun ada ke...????tensi nya...kesian akk n famili...byk2 bersabar ye akk...hug!!

daela said...
This comment has been removed by the author.
kak ja said...

Manusia yg tak cerdik mmg mcm tu, Cas.. Dia dengki dgn kehebatan org lain.. Nak hebatkan diri biar setaraf dgn org tu, dia tak mampu.. Takde jln lain, dia cuba sedaya upaya jatuhkan org tu.. Ini kes bangang punya olang le nih...