Saturday, December 27, 2008

Nostalgia dolu-dolu-part 2

Rupanya bukan senang bila kita di takdirkan kurang dari orang lain yer. Susah sebenarnya nak menjalani hidup rupanya. Kami memang tak berkemampuan dari segi material dann nah itu rupanya yang menjadi ukuran. Caitttttttt bila di kenang balik onak ranjau dulu2 ishhh entah lah dan tu pasal saya jarang sangat balik ke kampung halaman. Dendam kesumat tu masih ada dalam hati, walaupun saya tak patut berperasaan demikian, dan peristiwa-peristiwa tu pun dah lama berlalu. Tapi mana boleh kita lupakan kisah silam , ye tak? Selagi kita bernafas..ianya akan tetap ada dalam ingatan kita.

Kami mungkin kurang dari segi material, tapi kami mempunyai kelebihan dari segi keazaman. Ya saya memamg respect dgn arwah Tok saya. walau susah macam mana sekalipun dia tak pernah suruh saya berhenti sekolah, apa yg dia tau dia akan tetap menyekolahkan saya w/pun saya dapat belajar ke langit. Terharu, kerana begitu tinggi nya azam dan cita2 arwah Tok. Tapi masa tu saya tak terfikir semua tu..apa yang saya tau bila kena marah..ermm saya akan memberontak diam2..nak mati tunjuk perasaan depan2 hah siap sedia la belakang tu berbirat dgn lidi.

Tapi cara arwah tok mengajar saya pun agak "ganas" jugak. Lidi, kayu api, cubit, penampar, kena kejar keliling kampung ishh apa yang saya tak pernah rasa. semua saya dah rasa sampai dah lali. Mungkin sebab tu saya jadi orang bukan hantu...bayangkan lepas STPM saya merantau ke KL..senyap2. Bukan lari dari rumah...cuma waktu tu saya stress sangat. Next entry saya citer kenapa saya stress dan saya nekad ke KL ..walaupun saya jakun dgn KL pada waktu itu. Ya lah orang kampung masuk KL cuba bayangkan..huhuhuhuhhu...tapi saya bukan saja2 ke KL ..tapi saya bekerja sebagai cikgu Tadika kat Bandar Baru Bangi...hik hik hik hik...gaji waktu tu RM450. Makan dan tempat tinggal di sediakan kira ok la tu. Dan semasa di sana , pelbagai tawaran belajar saya dapat,UITM, ASK la ni dah tukar ASWARA, POLITEC arghhhh saya tolak semua tu. Ya la belanja nak masuk byk..dan siapa nak biaya saya belajar..lain la kalau saya ada sugar daddy time tu. Pasti kebaboom kan????
Janji arwah tok untuk menyekolahkan saya ??? Sayang waktu tu arwah tok dah tak sihat...dia dah lupa pada dunia nyata.....

nnt lah saya sambung...sedih bila mengenangkan zaman dulu yg penuh kepahitan.,,,

2 yang turut berpot-pet:

cikmas said...

mgkn aku x penah alami apa yg hg alami... tapi aku penah ada sorang best fren masa study dulu... kisah yg hampir sama ngan hg.. duk ngan wan dia (oghang nogori panggey tok depa, wan)... bayangkan selalu time lunch dia makan roti gardenia aja dgn sambal ikan bilis yg dia buat siap2 masa cuti semester... aku selalu lepak bilik dia... aku sedih banget nengok dia.. tapi dlm masa yg sama.. aku respek dia... duit loan yg dia dapat.. dia boleh hantaq balik kg utk wan dia lagi...

Casper a.k.a wifee en.atan said...

cikmas
tu la sedihh noooo.

ishhh la ni tgk anak2 kalao makan tak habis buang ja dalam tong sampah..geramm oo aku. nak jer aku tenyeh2 tau dakk