Wednesday, February 18, 2009

masaalah cinta

sekali kuar citer masalah cinta. cinta monyet la kot or cinta org utan..hwang hwang hwang...

nih pasal en.atan punya nephew la. pi bercinta dgn budak umo 16 thn, dah tu budak tu sekolah pun tak habis. sekali si P iaitu nephew en.atan ni..dah jumpa org len..so minta la putus dgn budak 16 thn ni. maka meroyan la budak 16 thn ni.Habis semua dia call, dgn en.atan pun kena. macam2 dia citer yg dia dah terlanjur la dgn si P...dgr jer ayat tu meletup la en.atan.

Maka malam tu terpaksa la kami kesana-sini..menyelesaikan masalah ni.Tapi sebelum tu sempat la en.atan hamun si P. Keh keh keh ...ya la masa dia nak kawan dgn budak 16 thn tu kami dah warning dia, nasihat dia tapi degilll. Bila dah jadi macam ni sapa yg susah?? Kami jugak sbb parent P dok mainland.

Tapi kami rasa budak 16 thn ni, cakap bohong sbb dlm sms kepada P dia cakap lain, citer dia pada en.atan lain dan bila en.atan bercakap dgn mak budak 16 thn lain pulak kisahnya. Jadi kesimpulan kami dia tak leh terima hakikat yg dia sudah di tinggalkan. Jadi sebab tu dia meroyan. Tapi kami takut jugak kalau2 si P ni di apa2 kan so buat sementara waktu P tinggal dgn kami dulu. Yg memburukkan keadaan mak budak 16 thn ni...pergi ke rumah sewa P dan rampas kunci motor. Bila en.atan minta balik kunci motor tu dia minta P ke rumah dia kononnya minta maaf dgn anak dia...atas apa yg si P dah buat pada anak dia. Of coz kami tak bagi P kerumah dia sbb mana tau sampai saja P kesana dia di apa2 kan. Tapi P ada kawan2 yg pakar so motor tu dapat di hidup kan w/pun tanpa kunci. P dah tukar kunci motor dia. Setel la bab tu.

Budak 16 thn ni pulak tak jemu2 sms P dan ajak P kahwin. Dlm sms dia , dia bg tau yg mak dia nak dia org nikah dan free jer tak payah duit. Wakaakakakak untung la P...tapi P tak mau...Lepas tu dia ugut2 P..nak ke balai wat report polis sbb P dah cabul dia...opss lupa plak masa en.Atan bercakap dgn mak budak 16 thn dia kata P dah buat macam2 kat anak dia cuma tak rogol jer lagik...adeii malu saya dgr..tapi en.atan sempat kata kat mak budak 16 thn tu lebey kurang cam ni ler

" kak ...kalau bertepuk sebelah tangan, tak kan nak bunyi, maknanya dua2 mau la tu"
entah la tak terkomen saya. Saya cuma jadik permerhati yg setia jer.

Tapi kami pesan pada P jangan balas sms budak 16 thn tu. Jangan layan. P pun tak balas la sms tu. Tapi budak 16 thn tu makin menjadi2...sms ajak kahwin, lepas tu maki hamun dan lepas tu give up...dan hari ni sms lagii ajak kahwin lagik....wakakakakakak memang haru sungguh la kisah cinta depa...

Saya risik2 P kenapa dia nak putus dgn budak tu..jawapannya??

Dia tak tahan kena maki hamun dgn budak tu...dan duit gaji dia habis pada budak tu dan family dia..dlm kata lain dia yang tanggung depa anak beranak...dan sekali lagi..dia kena tempelak dgn en.atan...." bagus la...dekat mak hang..hg tak bg duit, masa dok dgn aku pun hang berkira...la ni baru hang rasa"
tapi saya tau en.atan marah mulut jer ..

4 yang turut berpot-pet:

kak ja said...

Cas,
How old is P? (Nama dia Pi'ee ka, Cas?)

Bebudak ni, depa ingat bila bercinta ni, bkn setakat bumi ni tp seluruh alam dan cakrawala tu mcm hak depa.. Hidup terapung2, berangan2.. Dah tak ingat skolah lagi dah.. Ni habuan menyesal suatu ari nnt..

Kja rasa elok kalau P ni balik cari keje di mainland.. At least apa2pun dia ada dpn mata parents dia sdiri..Nampak mcm masaalah ni berpotensi jd besaq ni..

Apapun, Cas jgn berenyah2 sgt badan.. Nnt jd kot lain plak..

Take care, Cas!!

Casper a.k.a wifee en.atan said...

kak ja

umo dia 20.
masa dia nak berkawan dgn budak tu kami dah nasihat dia tak payah. sbb tau sikit2 la pasal family background dats girl. tapi dia degil. yg lebih worse dia pernah stay sekali dgn family budak tu. sggup sewa rumah la. tapi budak tu n family dia dok sat jer la. kami dah marah dia kak ja. tapi dia degil, bohong kami. waktu tu sy mengandung kan danish. dia kuar rumah pun kami tak tau..tgk2 barang dia dah tak de. bila kami bg tau mak dia, mak dia tak percaya..percayakan anak lagi. so saya malas nak cakap lagik. biar sajala.
masa kes ni tercetus, saya mmg tak de niat nak ajak dia stay balik kat umah sy..tp en.atan dah ajak so sy tak kata apa la.
geram jugak saya sbb parent dia pun cuma call en.atan tanya dr jauh jer, kalau org lain mesti dah turun tgk anak...

saya tak kisah sgt pun kak ja pasal dia, cuma saya kata kat dia kalau dats girl betul2 wat report mmg dia kena sbb budak tu bawah umur...

thanks kak ja 4 the adviceee

bila kami bg tau ma

PUTUBAMBU said...

ish..ish..sekolah pun tak habis lagi.. dah gatal nak menikah..

abaikan jelah..

sib baik si P tu sedar dari sekarang..

ape2hal pun..kata2 En. Atan tu betul.. budak camtu mmg layak kena brainwash...
biar dia muhasabah diri sikit... perbaiki diri yg tak betul tu...

Casper a.k.a wifee en.atan said...

putu

budak pompuan tu x habis sekolah pun...PMR pun tak dak tu..